Makaron z pesto pistacjowym i boczkiem to jeden z najprostszych, najszybszych i najsmaczniejszych przepisów kuchni sycylijskiej. Pistacje to jedne z najsłynniejszych sycylijskich orzechów, które ostatnimi czasy podbijają serca i podniebienia Polaków. Te najlepsze rosną w małym miasteczku Bronte, u stóp Etny, na wulkanicznej i bardzo żyznej glebie. Połączenie pesto z pistacji z boczkiem jest naprawdę efektowne. Smakuje prosto, ale i wykwintnie. Makaron z pesto pistacjowym i boczkiem to idealny pomysł zarówno na szybki obiad w ciągu tygodnia, jak i na niedzielne pierwsze danie w typowo sycylijskim stylu. Poniżej znajdziecie przepis na to danie dla dwóch osób. Jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu. Smacznego! 

 

Kuchnia sycylijska - książka, ebook.

 

Makaron z pesto pistacjowym i boczkiem – przepis

 

Składniki na dwie porcje:

Pesto z pistacji:

  • 100 g pistacji
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 15 g startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • garść liści bazylii
  • sól i pieprz do smaku

 

  • oliwa z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 100 g boczku
  • 200 g makaronu (spaghetti, penne albo fusilli)
  • posiekane pistacje do dekoracji

 

Przygotowanie: 

  1. Przygotuj pesto: pistacje wrzuć do garnka z gotującą się wodą i blanszuj przez 5 minut. Odcedź je i obierz z ciemnej skórki. Wrzuć pistacje do kielicha blendera i dodaj oliwę z oliwek, parmezan, obrany ząbek czosnku, sól, pieprz i liście bazylii. Zblenduj wszystko na gładką masę. Jeśli chcesz, żeby Twoje pesto zawierało małe kawałki pistacji, nie blenduj go dokładnie na jednolitą masę. Jeśli pesto będę mało wodniste, dodaj trochę więcej oliwy z oliwek i wymieszaj.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę.
  3. Pokrój boczek w małą kostkę lub w cienkie paski (jak wolisz). Kiedy cebula będzie zeszklona, wrzuć boczek na patelnię i podsmaż przez kilka minut.
  4. Na patelnię dodaj pesto. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Do gotującej się i dobrze osolonej wody wrzuć makaron i gotuj go al dente.
  6. Do pesto pistacjowego i boczku dodaj trochę wody (ok. 4-5 łyżek) z drugiej części gotowania makaronu. Dzięki temu zagęścisz sos i sprawisz, że lepiej połączy się on z makaronem.
  7. Kiedy makaron będzie al dente, odcedź go, wrzuć na patelnię i wymieszaj z sosem.
  8. Makaron wyłóż na talerze i posyp posiekanymi pistacjami.

Buon appetito! 

Makaron z pesto pistacjowym i boczkiem - przepis.

 

 

Makaron z pesto pistacjowym i boczkiem – zapisz ten przepis na Pintereście!

 

Już jest!!!

E-book z przepisami kuchni sycylijskiej!

Znajdziecie w nim aż 100 tradycyjnych i autentycznych przepisów kuchni sycylijskiej, które są efektem moich 8-letnich doświadczeń i przygód związanych z Sycylią. Część przepisów pochodzi z osobistych odkryć i poszukiwań, ale są też takie, których nauczyłam się od mojej sycylijskiej mammy lub znalazłam w starych, sycylijskich książkach kulinarnych.

W e-booku znajdziesz aż 100 przepisów na prawdziwe i autentyczne dania sycylijskie, a wśród nich:

  • 12 przepisów na podstawowe sosy, pasty kanapkowe i pesto
  • 5 przepisów na przystawki
  • 7 przepisów na przekąski
  • 4 przepisy na zupy
  • 20 przepisów na makarony
  • 8 przepisów na dania rybne
  • 4 przepisy na dania mięsne
  • 18 przepisów na sałatki i dodatki warzywne
  • 22 przepisy na ciasta i desery (w tym na genialny, domowy słodki krem pistacjowy!!!)

A najlepsze jest to, że wszystkie potrawy przygotujesz ze składników, które są łatwo dostępne w Polsce.

Kuchnia sycylijska - książka, ebook.

 

Zapraszam Was do polubienia strony KingaGajaTravels na Facebooku oraz do śledzenia mojego profilu na Instagramie, gdzie dzielę się z Wami ciekawostkami na temat mojej ukochanej Sycylii i kuchni sycylijskiej. Będzie mi również bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz pod tym wpisem. A jeśli spodobał Ci się ten artykuł to koniecznie udostępnij go innym! Grazie!♥

 

Zobacz także: 

Pasta alla Paolina, czyli sycylijski makaron z goździkami i cynamonem

Sycylijskie ARANCINI – sprawdzony przepis na arancini al ragù