Przepis na makaron z anchois, goździkami i cynamonem nie należy do najpopularniejszych dań kuchni sycylijskiej. Większość miłośników Sycylii nigdy o nim nie słyszała. A szkoda, bo Pasta alla Paolina jest daniem prostym i jednocześnie bardzo wykwintnym. Aromat goździków i cynamonu świetnie komponuje się ze słodyczą sosu pomidorowego. Smak podbija lekko wyczuwalny, słony smak anchois, a chrupiąca bułka tarta idealnie dopełnia to danie i jest tu przysłowiową “kropką nad i”. Bez niej ten makaron nie byłby taki sam. Dzisiaj mam dla Was przepis na Pasta alla Paolina oraz kilka ciekawostek związanych z tym daniem. Przepis na ten makaron promuje mojego e-booka z przepisami kuchni sycylijskiej, który ukaże się w połowie września.
Pasta alla Paolina – ciekawostki
Pasta alla Paolina jest jednym z najstarszych i najbardziej tradycyjnych dań kuchni sycylijskiej. Jest to danie kuchni prostej i biednej, w którego skład wchodzą cynamon, goździki i anchois.
Pasta alla Paolina, nazywana w dialekcie również „pasta alla Palina” oraz „pasta Palina”, oryginalnie pochodzi z Palermo. Powstała w zakonie Minimitów, czyli w Zakonie Braci Najmniejszych św. Franciszka z Paoli. Od początków swojego istnienia zakon ten charakteryzował się ogromną surowością. Do zasady posłuszeństwa, ubóstwa i czystości dodano zasadę dożywotniej wstrzemięźliwości od mięsa, mleka, jajek i serów. To właśnie dlatego brat, który zajmował się kuchnią, opracował przepis postny i sycący, a jednocześnie pyszny i aromatyczny. Tak właśnie powstała pasta alla Paolina. Co ciekawe, cynamon i goździki pojawiły się na wyspie dużo wcześniej, a dokładnie – podczas dominacji arabskiej.
Do tego przepisu używa się najczęściej długiego makaronu (bucatini lub spaghetti), ale spotkasz się również z krótkim makaronem (np. penne, fusilli, caserecce). Na Sycylii istnieją różne wersje tego przepisu. Gdzieniegdzie dodaje się jeszcze kalafior lub rodzynki.
Pasta alla Paolina – przepis
Składniki:
1 ząbek czosnku
Oliwa z oliwek
4 filety anchois
150 ml sosu pomidorowego
Świeża bazylia
Cynamon
Goździk
Przyprawy: sól, pieprz
Bułka tarta
200 g makaronu bucatini
Przygotowanie:
1. Obierz czosnek, drobno go posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek.
2. Pokrój anchois na kawałki i dodaj do czosnku. Przemieszaj drewnianą łyżką, od czasu do czasu rozgniatając anchois.
3. Kiedy anchois się rozpuszczą, dodaj sos pomidorowy, kilka liści bazylii, szczyptę cynamonu i goździk. Dodaj sól, pieprz do smaku i całość gotuj przez około 10 minut.
4. Na małej patelni podpraż bułkę tartą na złoty kolor.
5. Do gotującej się, osolonej wody wrzuć makaron i gotuj go al dente.
6. Kiedy będzie gotowy, odcedź go, wrzuć na patelnię i wymieszaj z sosem.
7. Rozłóż makaron na talerze i posyp bułką tartą.
Już jest!!!
E-book z przepisami kuchni sycylijskiej!
We wrześniu 2020 wydałam e-booka z przepisami kuchni sycylijskiej “Sycylia w 100 smakach”. Znajdziesz w nim aż 100 tradycyjnych i autentycznych przepisów kuchni sycylijskiej. Jeśli spodobał Ci się ten przepis i chcesz poznać więcej sycylijskich dań, zapraszam Cię do zakupu e-booka.
bit.ly/sycylia-w-100-smakach-tradycyjne
Zobacz także:
Sycylijskie ARANCINI – sprawdzony przepis na arancini al ragù
Recent Comments