Przepis na makaron z anchois, goździkami i cynamonem nie należy do najpopularniejszych dań kuchni sycylijskiej. Większość miłośników Sycylii nigdy o nim nie słyszała. A szkoda, bo Pasta alla Paolina jest daniem prostym i jednocześnie bardzo wykwintnym. Aromat goździków i cynamonu świetnie komponuje się ze słodyczą sosu pomidorowego. Smak podbija lekko wyczuwalny, słony smak anchois, a chrupiąca bułka tarta idealnie dopełnia to danie i jest tu przysłowiową “kropką nad i”. Bez niej ten makaron nie byłby taki sam. Dzisiaj mam dla Was przepis na Pasta alla Paolina oraz kilka ciekawostek związanych z tym daniem. Przepis na ten makaron promuje mojego e-booka z przepisami kuchni sycylijskiej, który ukaże się w połowie września. 

 

Pasta alla Paolina – ciekawostki

Pasta alla Paolina jest jednym z najstarszych i najbardziej tradycyjnych dań kuchni sycylijskiej. Jest to danie kuchni prostej i biednej, w którego skład wchodzą cynamon, goździki i anchois.

Pasta alla Paolina, nazywana w dialekcie również „pasta alla Palina” oraz „pasta Palina”, oryginalnie pochodzi z Palermo. Powstała w zakonie Minimitów, czyli w Zakonie Braci Najmniejszych św. Franciszka z Paoli. Od początków swojego istnienia zakon ten charakteryzował się ogromną surowością. Do zasady posłuszeństwa, ubóstwa i czystości dodano zasadę dożywotniej wstrzemięźliwości od mięsa, mleka, jajek i serów. To właśnie dlatego brat, który zajmował się kuchnią, opracował przepis postny i sycący, a jednocześnie pyszny i aromatyczny. Tak właśnie powstała pasta alla Paolina. Co ciekawe, cynamon i goździki pojawiły się na wyspie dużo wcześniej, a dokładnie – podczas dominacji arabskiej.

Do tego przepisu używa się najczęściej długiego makaronu (bucatini lub spaghetti), ale spotkasz się również z krótkim makaronem (np. penne, fusilli, caserecce). Na Sycylii istnieją różne wersje tego przepisu. Gdzieniegdzie dodaje się jeszcze kalafior lub rodzynki. 

 

Pasta alla Paolina – przepis

 

Składniki:

1 ząbek czosnku 
Oliwa z oliwek 
4 filety anchois 
150 ml sosu pomidorowego 
Świeża bazylia 
Cynamon 
Goździk
Przyprawy: sól, pieprz 
Bułka tarta 
200 g makaronu bucatini

 

Przygotowanie:

1. Obierz czosnek, drobno go posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek. 

2. Pokrój anchois na kawałki i dodaj do czosnku. Przemieszaj drewnianą łyżką, od czasu do czasu rozgniatając anchois.

3. Kiedy anchois się rozpuszczą, dodaj sos pomidorowy, kilka liści bazylii, szczyptę cynamonu i goździk. Dodaj sól, pieprz do smaku i całość gotuj przez około 10 minut.

4. Na małej patelni podpraż bułkę tartą na złoty kolor.

5. Do gotującej się, osolonej wody wrzuć makaron i gotuj go al dente.

6. Kiedy będzie gotowy, odcedź go, wrzuć na patelnię i wymieszaj z sosem.

7. Rozłóż makaron na talerze i posyp bułką tartą.

 

Pasta alla Paolina.

 

Już wkrótce!!!

E-book z przepisami kuchni sycylijskiej!

Już niebawem światło dzienne zobaczy mój e-book z przepisami kuchni sycylijskiej. Dlaczego go napisałam, skąd się wziął ten pomysł oraz jakie przepisy w nim znajdziesz? Tego dowiesz się tutaj

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, koniecznie zapisz się na mój newsletter, dzięki któremu będziesz na bieżąco z informacjami na temat e-booka. Zapisane osoby czeka również kilka niespodzianek! 


.

 

Zobacz także: 

Sycylijskie ARANCINI – sprawdzony przepis na arancini al ragù