Isole Eolie, Wyspy Eolskie, Wyspy Liparyjskie. Wszystkie te określenia oznaczają jedno – archipelag 17 (7 większych i zamieszkałych oraz 10 mniejszych) wysp pochodzenia wulkanicznego, które wchodzą w skład regionu Sycylii i które w 2000 roku zostały wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

Według mitologii greckiej, Eolie były siedzibą boga wiatru, Eola. Obecnie zamieszkiwane są one przez szczerych, niezwykle otwartych i przyjaznych Sycylijczyków, którzy utrzymują się z turystyki, rybołówstwa (miecznik, tuńczyk, owoce morza) i rolnictwa (owoce cytrusowe, kapary, oliwki, winorośle).

W skład wysp (tych, które można zwiedzać) wchodzą: Lipari (37,3 km²), Salina (26,1 km²), Vulcano (20,9 km² ), Stromboli (12,2 km²), Filicudi (9,5 km²), Alicudi (5,2 km²) oraz Panarea (3,4 km²).

Wyspy Liparyjskie - Vulcano. Jesteśmy na Vulcano. Przed nami Lipari. W oddali majaczy Panarea i Stromboli

 

Wyspy Eolskie były moim marzeniem od 2013 roku. To właśnie wtedy na zajęciach z kina omawialiśmy stare, sycylijskie filmy dokumentalne kręcone na Stromboli. Były one interesujące, intrygujące i niesamowite. Opowiadały życie prawdziwych mieszkańców wysp, którzy żyją w zgodzie z naturą, korzystają z jej dobrodziejstw i ogromnie ją szanują (w zasadzie, żyjąc u stóp wiecznie aktywnego wulkanu, nie może być inaczej).
Eolie były dla mnie ekwiwalentem trzech słów – magia, tajemnica, piękno.

Ten rok sprawił mi prawdziwą radość – niespodziewany, tygodniowy pobyt na Wyspach Eolskich.
Do trzech słów mogę spokojnie dodać kolejne: miłość i szacunek. Nie tylko moje. Mieszkańców, przede wszystkim.
Eolie to piękne wyspy, na których to człowiek jest gościem natury. Tutejsza przyroda cieszy oko i kusi zapachami, a wyspy są świetnym przykładem na to, że cztery żywioły potrafią idealnie się uzupełniać.

 

Poniżej zamieszczam jeden z filmów dokumentalnych, które zrobiły na mnie takie wrażenie:

 

Wyspy Liparyjskie – jak dojechać?

Dojazd na Wyspy Liparyjskie możliwy jest tylko drogą wodną. Kursują tu statki, promy i tzw. aliscafi, czyli wodoloty z takich miast jak Milazzo (LiberyLines, NGI, Siremar), Messyna (LibertyLines), Neapol (SNAV, Alilauro) czy Palermo (LibertyLines)

Połączenia między wyspami działają bardzo dobrze. My korzystaliśmy z przewoźnika LibertyLines, który kursuje z Vulcano na wszystkie pozostałe wyspy przez cały dzień, w bardzo dogodnych godzinach.

Przykładowy czas przemieszczania się między wyspami to:
– Milazzo-Vulcano: 55 minut
– Vulcano-Lipari: 15 minut
– Vulcano-Stromboli: 2 godziny
– Lipari-Salina: 25 minut

Przy pierwszym wjeździe na wyspy doliczana jest jednorazowa opłata wjazdowa w wysokości 1€/osobę (nie wiem, czy to dotyczy również wycieczek organizowanych).

Wyspy Liparyjskie - wodolot.

Wyspy Liparyjskie - Lipari.

 

Wyspy Liparyjskie – co zjeść?

Wyspy Eolskie oferują oczywiście tradycyjną kuchnię sycylijską i jej przysmaki, o których pisałam tutaj.
Oprócz tego, jak można się domyślać, Eolie słyną ze swoich lokalnych produktów, których warto spróbować, bo ich smaki ciężko znaleźć gdzie indziej.

Jednymi z głównych składników eolskich potraw są rosnące na wyspach kapary (capperi), cucunci (rodzaj kapara, który charakteryzuje się bardziej intensywnym smakiem i dużym, owalnym kształtem), anchois, pomidorki pennula oraz koper włoski. Nie można zapomnieć też o rybach i owocach morza.
A czego warto posmakować na Wyspach Eolskich?

1. Pane Cunzatu – to coś rodzaju tradycyjnej pizzy sycylijskiej (scacciata siciliana), nadziewanej różnymi składnikami. Pane Cunzatu, które przeważa na wyspach, jest nadziewane kaparami, anchois, ziemniakami, pomidorami i bakłażanami. Brzmi dziwnie? Jest przepyszne!

 

2. Pidone eoliano – to rodzaj cartocciaty, znajdującej się na wyspach. Składniki? Różnorodne, a w przeważającej części są to pomidory, cebula, kapary, ziemniaki i koper włoski.

Od lewej: pane cunzatu, pidone eoliano, mozzarella in carrozza

 

3. Malvasia – słodkie wino deserowe produkowane z winorośli, które rosną na Wyspach Liparyjskich.

Malvasia to wino o barwie bursztynowej. Podawane jest z małymi ciasteczkami (w prawym dolnym rogu) 

 

4. Sesamini eoliani – małe, kruche ciasteczka pokryte sezamem, które podaje się do wina Malvasia.
5. Piparelli – migdałowe ciastka podawane do wina Malvasia.

 

Wyspy Liparyjskie – co przywieźć z Wysp Eolskich?

Wyspy Liparyjskie są jedyne w swoim rodzaju. I nie mówię tego, ponieważ jestem w nich całkowicie zakochana. Tak po prostu jest. Warto przywieźć z nich jakiś lokalny upominek albo przysmak, żeby mieć je w pamięci na dłużej.

 

Wyspy Liparyjskie – co przywieźć na pamiątkę?

  1. Wino Malvasia.
  2. Ciasteczka sesamini lub piparelli.
  3. Kapary.
  4. Anchois.
  5. Wyroby z lawy wulkanicznej.
  6. Naturalny pumeks z Lipari.

TRAVEL TIP: pumeksy są sprzedawane w sklepach z pamiątkami w cenie od 1-3€. Jeśli będziecie na Lipari, warto udać się w okolice Spiagge Bianche lub Cave di Pomice i zebrać sobie na plaży naturalny pumeks, który leży tam wraz z innymi kamieniami).

 

Byliście kiedyś na Wyspach Eolskich? Planujecie taki wyjazd? Jeśli chcecie się podzielić swoimi doświadczeniami, komentujcie! Chętnie przeczytam Wasze opinie na temat tych wysp. 

Zapraszam Was do polubienia strony KingaGajaTravels na Facebooku oraz do śledzenia mojego profilu na Instagramie, gdzie dzielę się z Wami ciekawostkami na temat mojej ukochanej Sycylii i kuchni sycylijskiej. Będzie mi również bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz pod tym wpisem. A jeśli spodobał Ci się ten artykuł to koniecznie udostępnij go innym! Grazie!♥

 

Zobacz także:
Stromboli – gorące serce Wysp Liparyjskich
Vulcano i jego skarby
Jeden dzień na Lipari