Kuchnia sycylijska to jeden z najlepszych sposobów na poznanie Sycylii, jej historii, zwyczajów i tradycji. Nie przesadzę jeśli powiem, że kuchnia sycylijska to jedna z najsmaczniejszych kuchni regionalnych Włoch. Można zauważyć w niej ślady obcych kultur i wszystkich dominacji, które rządziły wyspą – od wpływów greckich, przez arabskie i francuskie, aż do hiszpańskich. Kuchnia sycylijska ma smak pysznych pomidorów, smażonych bakłażanów, najlepszych pistacji z Bronte i soczystych cytrusów. Tradycyjna kuchnia sycylijska liczy setki różnorodnych przepisów. Jest jednak kilka sztandarowych dań, których musicie koniecznie spróbować będąc na wyspie. Oto co trzeba zjeść na Sycylii! 

 

Warto wspomnieć, że kuchnia sycylijska różni się w zależności od prowincji, a niekiedy również miasta. Niektóre dania znajdziecie tylko w Palermo (np. słynna sycylijska pizza sfincione czy pane ca’ meusa – bułka ze śledzioną), inne tylko w Katanii (np. cipollina czy mięso z konia) czy w Syrakuzach (np. Vermicelli alla siracusana). Istnieją również przepisy na tradycyjne dania sycylijskie, które w różnych częściach wyspy przygotowuje się nieco inaczej. To sprawia, że kuchnia Sycylii jest tak bardzo różnorodna. Będąc na wyspie warto korzystać z okazji i spróbować jak największej ilości potraw – przekasek, przystawek, kuchni ulicznej, makaronów, ryb czy słodkości. Gwarantuję Wam, że po powrocie do Polski zatęsknicie za prostotą i jednocześnie wykwintnością kuchni sycylijskiej. 

 

Kuchnia sycylijska – co zjeść na Sycylii?

1. Arancino

Pierwsze miejsce zajmuje arancino (na zachodnim wybrzeżu i w Palermo mówi się arancina) – bezsprzeczny król sycylijskiego street foodu. Arancino to kulka ryżu z sosem ragù i mozzarellą w środku, obtoczona w panierce i smażona na głębokim oleju. Chrupiąca panierka, gorący środek i ciągnący się ser to wszystko, co wystarczy do pełni radości. 

Rodzajów arancini jest cała masa – tradycyjnie arancini z mięsnym sosem (al ragù), z łososiem, ze szpinakiem, alla Norma czyli ze smażonym bakłażanem, z pistacjami, z grzybami, a nawet z Nutellą. 

W Katanii najlepsze arancini znajdziecie w Savii, ale aż 15 różnych rodzajów tej przekąski znajdziecie w Arancineria Espresso Serafino.

Zobacz także: przepis na sycylijskie arancini

Kuchnia sycylijska - arancino.

 

2. Cartocciata, cipollina, pizzetta catanese

Ciepłe przekąski, które można znaleźć w każdym sycylijskim barze typu tavola calda to kolejne kulinarne doświadczenie, którego trzeba spróbować. 

Cartocciata to mięciutka bułeczka z ciasta drożdżowego z przepysznym nadzieniem. Najczęściej jest to sos pomidorowy, szynka i mozzarella, ale można znaleźć również cartocciatę ze szpinakiem, ze smażonym bakłażanem, a nawet z parówką i frytkami. Do wyboru, do koloru! Pyszna przekąska, po którą Sycylijczycy sięgają o każdej porze dnia. 

Cipollina, czyli bułka z ciasta francuskiego nadziewana cebulą, sosem pomidorowym i serem mozzarella, to specjał kuchni katańskiej. Cipollinę ciężko jest znaleźć będąc poza Katanią, dlatego odwiedzając miasto pod Etną koniecznie trzeba jej spróbować.  

Pizzetta catanese to mała pizza z puszystego ciasta z sosem pomidorowym i mozzarellą. To idealna przekąska w sam raz na złapanie do ręki i zwiedzanie miasta. Pizzetta jest kolejną specjalnością katańskich barów, ale bez problemu znajdziecie ją na całej wyspie. 

Kuchnia sycylijska - cartocciata.

 

3. Caponata

Klasyk kuchni sycylijskiej! Caponata to potrawka ze smażonych, a potem duszonych bakłażanów z dodatkiem cebuli, pomidorów, oliwek, kaparów i papryki, doprawiona octem i cukrem. Każda część wyspy, każda prowincja, a niekiedy nawet każda sycylijska mamma ma swój własny przepis na to danie. W zależności od preferencji można do niego dodać różne kolory papryki, seler naciowy, orzechy piniowe czy prażone migdały.

Caponata to dosyć kaloryczne niebo w gębie, które trawi się jeszcze dwa dni po jedzeniu. Ale… kto by się tym przejmował.

 

4. Pasta con le sarde

Mój #1 jeśli chodzi o sycylijskie makarony. Pasta con le sarde to tradycyjne danie kuchni sycylijskiej pochodzące z Palermo, które można znaleźć na całej wyspie. W jego skład wchodzą sardynki oraz anchois wzbogacone smakiem i aromatem rodzynek, orzechów piniowych, szafranu i kopru. Całość posypana jest prażoną bułkę tartą zamiast parmezanu. To nie skąpstwo ani brak szacunku. Na Sycylii tak się po prostu je! 

 

5. Spaghetti al nero di seppia

Spaghetti z atramentem z kałamarnicy były pierwszym makaronowym daniem zjedzonym przeze mnie w sycylijskiej trattorii. Podchodziłam do niego dosyć sceptycznie. Czarny kolor sosu nie zachwycał i, co tu dużo mówić, bałam się, jak będzie smakował. Strach okazał się totalnie niepotrzebny, a spaghetti al nero di seppia na stałe weszło na moją listę ukochanych makaronów.

Jeśli będziecie mieć okazję, koniecznie go spróbujcie. Tego smaku nie spotkacie nigdzie indziej, tylko na Sycylii. 

Kuchnia sycylijska - spaghetti al nero di seppia.

 

6. Pasta alla Norma

Makaron ze smażonym bakłażanem i sosem pomidorowym posypane słoną ricottą (ricotta salata), czyli pasta alla Norma, to jedno z tradycyjnych dań kuchni katańskiej. Brzmi prosto, bo w gruncie rzeczy kuchnia sycylijska jest bardzo prosta, ale powoduje taką eksplozję smaków, że jedna dokładka to za mało. 

 

7. Ryby i owoce morza

Tego nie trzeba nikomu tłumaczyć, ale warto przypomnieć – lecąc na Sycylię grzech nie najeść się rybami i owocami morza. 
Będąc na wyspie koniecznie spróbujcie przystawek oraz różnego rodzaju makaronów na bazie ryb i owoców morza, jak spaghetti allo scoglio (spaghetti z owocami morza) czy spaghetti ai ricci (spaghetti z jeżowcami). Zachwyćcie się grillowanym stekiem z miecznika (pesce spada) albo stekiem z tuńczyka. Te dwie ryby są typowo sycylijskie. A jeśli nie jesteście akurat na diecie i lubicie zjeść coś smażonego to koniecznie spróbujcie fritto misto, czyli smażone, panierowane owoce morza (kalmary, ośmiorniczki, krewetki). Niebo! 

Co zjeść na Sycylii - ryby i owoce morza.Crudo di pesce, czyli surowy tuńczyk, łosoś, miecznik, sardynki i langustynki

Co zjeść na Sycylii - ryby i owoce morza.Grillowany filet z tuńczyka

Co zjeść na Sycylii - ryby i owoce morza.Spaghetti allo scoglio

Co zjeść na Sycylii.

Co zjeść na Sycylii - ryby i owoce morza.

 

8. Carne di cavallo

Dla jednych to barbarzyństwo, dla drugich rarytas, a dla trzecich – egzotyka. Katania słynie z koniny, którą znajdziemy w okolicach Castello Ursino i na ulicy Plebiscito. Kotlet, kiełbasa czy pulpeciki z koniny to coś, co w Polsce ciężko znaleźć, a spróbować warto, bo jest naprawdę smaczne. Koninę można również zjeść w typowych na Sycylii budkach z kanapkami (paninaro).

 

9. Parmigiana di melanzane 

Bakłażany to jedno z typowo sycylijskich warzyw. Ich najsmaczniejszą wersją jest parmigiana di melanzane, czyli zapiekanka z bakłażanów z sosem pomidorowym i mozzarellą. Parmigiana to proste, szybkie, wegetariańskie i niesamowicie aromatyczne danie. Nie zdziwcie się jednak, jeśli gdzieś na wyspie (np. w prowincji Katanii czy Syrakuz) znajdziecie parmigianę z szynką i/lub z gotowanym jajkiem. To jej nieco urozmaicone wersje. 

 

10. Cannolo

Cannolo to najlepszy i najważniejszy deser na Sycylii. Rurka z ciasta, które owijane jest na bambusowe rurki i smażone na głębokim oleju. Gdy rurka jest już gotowa, wypełnia się ją słodką ricottą z dodatkiem kandyzowanych pomarańczy lub kawałków pistacji. 

Nie zdziwcie się, jeśli spotkacie cannolo z kremem pistacjowym. Co więcej, weźcie je na spróbowanie, bo sycylijskie pistacje są najlepsze na świecie.

Kuchnia sycylijska - cannolo.

Co zjeść na Sycylii - cannolo siciliano.

Kuchnia sycylijska - cannolo siciliano.

 

11. Granita con brioche 

Granita z brioszką, czyli słodką drożdżową bułeczką to typowe sycylijskie śniadanie w okresie letnim (chociaż nie powiem, spotkacie Sycylijczyków, którzy zajadają się granitą również w zimie).

Granita to tradycyjny sycylijski mrożony deser. Drobnoziarnisty lód mieszany jest z kawą, sokami owocowymi lub pastą migdałową. Granita alla mandorla (granita migdałowa) i brioche to jeden z najlepszych sposobów na prawdziwe sycylijskie śniadanie (zaraz po rogaliku z ricottą). Kolejnym typowo sycylijskim smakiem jest granita cytrynowa, kawowa czy pistacjowa.

Moim ulubionym smakiem jest oczywiście granita pistacjowa, którą wyrabia się z pistacji z Bronte. Jeśli będziecie mieć okazję, spróbujcie również granity o smaku ricotty. Jest zaskakująco pyszna! 

Kuchnia sycylijska - granita con brioche.

Co zjeść na Sycylii - granita con brioche.

 

12. Brioche con gelato 

Lody w bułce dziwią każdego, kto po raz pierwszy zawita na Sycylii. No bo jak to tak, lody w bułce? Tak! Brioche con gelato to świetny wynalazek – pyszne mleczne lody (np. pistacjowe lub o smaku ricotty) i miękka drożdżowa bułka to połączenie idealne. Jeśli raz ich spróbujecie, zakochacie się w tym deserze na zawsze.

Kuchnia sycylijska - brioche con gelato.

 

13. Cassata siciliana

Cassata siciliana to jedno z najsłynniejszych sycylijskich ciast. To prawdziwa królowa sycylijskiego cukiernictwa. Biszkoptowy spód przykryty jest sporą warstwą słodkiej ricotty i udekorowany owocami kandyzowanymi. Pyszne i niewiarygodnie słodkie! Cassata to “must eat” na Sycylii, który podobno wywodzi się z dominacji arabskiej na wyspie. 

Podobnym deserem do cassaty są cassatelle di Sant’Agata, potocznie nazywane minne di Sant’Agata, czyli “cycki św. Agaty”. Cassatelle di Sant’Agata znajdziecie tylko w Katanii i tylko w okresie uroczystości św. Agaty. Święta Agata pochodziła z Katanii i jest patronką tego miasta. Zginęła jako męczennica, a podczas tortur obcięto jej piersi. To właśnie dlatego tym deserem mieszkańcy “czczą” swoją świętą. Minne faktycznie wyglądają jak kobieca pierś, a smakują ricottą oblaną masą migdałową z kandyzowaną wiśnią.

14. Cytrusy

Sycylia słynie z najlepszych pomarańczy i wcale nie gorszych cytryn czy mandarynek.

Najsłynniejszymi odmianami sycylijskich pomarańczy są Tarocco, Sanguinello i Moro. Te ostanie są najbardziej czerwone i krwiste, ale za to najwięcej witaminy C mają te pierwsze. Najlepsze z najlepszych rosną pod Etną, w prowincji Katanii i Syrakuz. Jednymi z najlepszych pomarańczy są też te pochodzące z miasteczka o nazwie Ribera. A jakie są sycylijskie pomarańcze? Delikatne i słodkie w smaku, niezwykle mięsiste i soczyste. Idealne!

 

 15. Pistacje 

Sycylijskie pistacje rozkochują w sobie każdego, kto odwiedza wyspę. Nic dziwnego, pistacje z Bronte są uważane za jedne z najlepszych na świecie. Będąc na Sycylii warto zanurzyć się w pistacjowy raj i spróbować rogalika z kremem pistacjowym, lodów pistacjowych, granity pistacjowej, makaronu z pesto pistacjowym i pomidorkami koktajlowymi, pizzy z pesto pistacjowym lub z granellą pistacjową i… wszystkiego, co tylko znajdziecie z pistacjami. A jako pamiątkę z Sycylii przywieźcie sobie trochę pistacji i kilka słoiczków kremu i pesto z pistacji.