Lukka to idealne miasto zarówno na weekendowy city break, jak i na dłuższy pobyt. Zachwyca klimatem, architekturą, zabytkami i pyszną kuchnią. Gdzie w Lukce warto wyskoczyć na obiad czy popołudniowe aperitivo? Oto lista moich ulubionych i sprawdzonych miejsc.
W każdym odwiedzanym przeze mnie mieście staram się znaleźć moje małe, osobiste perełki; miejsca, w których zakochuję się od razu, chętnie w nich przebywam i często do nich wracam. Nie inaczej było podczas pobytu w Lukce. Na szczęście i tym razem mi się udało! Znalazłam miejsce idealne na pizzę, aperitivo czy kieliszek wina z książką w ręce oraz totalnie lokalną restaurację, w której nie spotkacie ani jednego turysty. Dwa z nich to moje najlepsze odkrycia i wiem, że przy następnym pobycie na pewno je odwiedzę.
Oto moje perełki z Lukki:
1. Pizzeria Da Felice (Via Buia 12)
Pizzeria Da Felice to mój numer jeden! Kocham takie miejsca jak to. Prawdziwe, z historią, z duszą i z pasją. Da Felice to najstarsza pizzeria w Lukce (ma 100 lat!), w której jadają lokalsi i turyści. Lokalik jest mały i mieści zaledwie kilka stolików. W piękne dni można usiąść również na zewnątrz. To miejsce, gdzie właściciele znają swoich stałych klientów i witają się z nimi już od progu.
Da Felice skradła moje serce przepyszną pizzą Margheritą, Ceciną (pizza wyrabiana z mąki z ciecierzycy) oraz białym lokalnym winem z Montecarlo.
Jeśli będziecie kiedyś zwiedzać centrum Lukki i zgłodniejecie, koniecznie wybierzcie się do Felice. Nie ma sensu szukać czegoś innego.
2. Luccalibri (Viale Regina Margherita 137)
Luccalibri znalazłam przypadkowo. Dowiedziałam się o tym miejscu dzięki mojej siostrze, mieszkającej w mieście. Okazało się, że to nie tylko księgarnia sprzedająca książki, ale też kawiarnia, do której można wpaść na kawę, ciastko, wino czy na popołudniowe aperitivo.
Ponieważ pojechałam do Lukki odpocząć i popracować, szukałam miejsca, które będzie mieć stałe łącze Wi-Fi i gdzie mogłabym się zaszyć na całe popołudnia. Luccalibri wpasowała się w moje wymagania idealnie! Dzięki temu, że mogłam połączyć się tu z Internetem, co drugi dzień bywałam gościem tej kawiarnio-księgarni. Zamawiałam kawę lub smoothie i lokalne ciasto z Lukki (torta coi becchi, które jest tu przepyszne) i mogłam pracować.
To, co lubię w tym miejscu to niepowtarzalna artystyczno-kulturalna atmosfera. Wiele osób przychodzi tu popracować przy komputerze, poczytać książkę i napić się wina czy po prostu wpada na kawę. Na początku sali stoi pianino i każdy kto ma ochotę (i umiejętności) może na nim zagrać. Na taki mini-recital udało mi się załapać i było to coś fantastycznego.
3. T-Caffè (Viale Regina Margherita 195)
T-Caffè znajduje się w sąsiedztwie Luccalibri i jest idealnym miejscem na wieczorne piwo, wino lub aperitivo (lokal otwierany jest o 17:30). T-Caffè jest świetnym wyborem na piątkowe i niedzielne aperitivo. W cenie koktajlu dostajemy mini-kanapeczki, pizzerinki i przekąski, a do tego możemy korzystać również z bufetu, znajdującego się na głównym barze. Jedzenie jest pyszne, a koktajle robione od serce.
4. Funiculì (Viale S. Concordio 483)
Funiculì jest oceniania na TripAdvisor jako jedna z najlepszych pizzerii w Lukce. Nie ma się co dziwić – pizzeria ta oferuje prawdziwą pizzę neapolitańską i może się poszczycić certyfikatem Associazione Verace Pizza Napoletana (pisałam o tym odznaczeniu tutaj).
Pizza z Funiculì wypiekana jest w prawdziwym piecu opalanym drewnem i jest naprawdę pyszna. Menu jest spore, a rodzajów pizz jest bardzo dużo (jak dla mnie to nawet za dużo). Na deser można sobie wybrać np. neapolitańską babà, która jest idealnie wilgotna.
Jeśli będziecie mieć w Lukce ochotę na pizzę, to jak najbardziej polecam Wam to miejsce.
5. Forno a vapore Amedeo Giusti (Via Santa Lucia 20)
Forno a vapore to tak naprawdę niezwykle zwyczajna piekarnia. Niby nie ma się czym zachwycać, a jednak mieszkańcy uważają ją za najlepszą w mieście. Dlaczego? Historia, renoma, świetne składniki i pyszne wyroby. W Forno a vapore dostaniecie przepyszne chleby (w tym chleb z mąki kasztanowej), różnego rodzaju focacce (bez soli, na słodko, z ziarnami czy z mąki kukurydzianej) czy małe pizzerinki. Jeśli zapytacie się przypadkowego mieszkańca Lukki, gdzie dostaniecie najlepszą focaccę, wskaże Wam właśnie to miejsce.
6. Gelatarium (Via Vittorio Veneto 38)
Nie znam osoby, która nie lubiłaby lodów. Jeśli i Wy jesteście miłośnikami tego deseru, a dodatkowo lubicie ładne, oryginalne i instagramowe miejsca, będąc w Lukce koniecznie odwiedźcie Gelatarium! Po pierwsze, wszystkie lody są tu robione na miejscu, ręcznie, na bazie domowych receptur. Po drugie, smaki lodów są naprawdę pyszne. Po trzecie, możecie stworzyć swój ulubiony deser. Wybieracie wafelek lub kubeczek, smak lodów i posypkę lub polewę (można się obejść bez tego), a następnie płacicie za Wasz deser. Cena loda zależy od jego wagi. No a po czwarte, to miejsce jest niesamowicie piękne i oryginalne. Można usiąść na zdobionej ławeczce lub pohuśtać się na huśtawce i przenieść się na chwilę do dziecięcego świata. Magia!!!
7. Le Du Palle (Via del Tiro a Segno 560)
Od razu, na wstępie, chcę Was uprzedzić, że Du Palle to nie żadna elegancka i ekskluzywna restauracja. Jeśli więc lubicie jadać w wykwintnych miejscach, w których rządzą wyprasowane, białe obrusy, wypolerowane kieliszki oraz nienagannie ubrani kelnerzy, nie wybierajcie się tu!!! Szkoda Waszego zdrowia psychicznego.
Du Palle to jedno z tych swojskich włoskich miejsc, gdzie rządzą białe (owszem!) papierowe obrusy, gdzie właściciel i szef kuchni w jednym podejdzie do Was w czasie kolacji i zacznie zagadywać, gdzie kelnerzy obsługują każdego z takim samym zapałem, gdzie nie spotkacie ani jednego turysty, a jedynymi gośćmi są tu mieszkańcy oraz gdzie jedzenie dostaniecie często na wyszczerbionych talerzach. Ale… co to jest za jedzenie!!!
Du Palle to fantastycznie swojska trattoria, znajdująca się na terenie działającego klubu tenisowego (w końcu “du palle” znaczy nic innego jak “dwie piłki”). Chcąc przybliżyć mi klimat tego miejsca, znajomi Włosi określali je jako “molto rustico” (bardzo rustykalne), żeby nie powiedzieć, że jest jednak “un po’ spartano” (trochę spartańskie). Ja takie miejsca jednak jak najbardziej lubię, szanuję i ogromnie cenię, a to dlatego, że to właście w nich można zjeść kuchnię “jak u mamy” nie wydając przy tym fortuny.
Menu w Du Palle jest dosyć krótkie i bazuje na lokalnych daniach (włoskie przystawki, lokalne makarony i tortelli oraz mięsiwa). Można wybrać zestaw w stałej cenie (najdroższy kosztuje 20€, a w jego skład wchodzi 4 daniowa kolacja) lub zdecydować się po prostu na coś z karty. Jadłam tu zarówno przystawki (głównie deska serów i wędlin), makarony i tortelli (tordelli al ragù, cacio e pepe) oraz słynną tagliata fiorentina i mogę powiedzieć, że wszystko było genialne. Żeby uświadomić Wam jak “drogie” jest to miejsce, przypomnę tylko naszą ostatnią kolację. 4 osoby, 3 daniowa kolacja (przystawki, makarony i tagliata), butelka wody, dwie butelki wina i dwie kawy – za to wszystko zapłaciliśmy 80€. Jak na Włochy to śmiesznie mało.
Jeśli więc lubicie lokalne (rustykalne) miejsca, w których można zjeść smaczną i szczerą kuchnię, którą tworzą ludzie, kochający to, co robią to całkowicie polecam Wam to miejsce! Ja wiem, że będę tu wracać przy okazji każdej wizyty w Lukce.
Lukka ma do zaoferowania jeszcze sporo innych miejsc, do których chętnie zajrzę przy kolejnej wizycie w mieście. Kulinarny przewodnik po Lukce będzie sukcesywnie uzupełniany, a jeśli Wy macie jakieś ulubione miejsca w mieście Pucciniego, polećcie je w komentarzach.
Zobacz także:
Kuchnia toskańska, czyli potrawy, których musisz spróbować
Recent Comments