Jedną z rzeczy, które mogłabym jeść codziennie i które nigdy mi się nie znudzą jest zdecydowanie… PIZZA! Klasyk kuchni włoskiej, cienki placek z sosem pomidorowym i jakościowymi składnikami. Kiedyś danie biedaków, dziś tradycja kulinarna i jedna z najsłynniejszych (o ile nie najsłynniejsza) potraw świata. Najlepszą pizzę zjemy bez dwóch zdań we Włoszech (chociaż uwaga! nie zawsze i nie wszędzie), a gdzie jest najlepsza pizza w Krakowie? Zapraszam na mój subiektywny przewodnik po najlepszych miejscach serwujących pizze w stolicy Małopolski. Znajdziecie w nim tylko sprawdzone i przetestowane (niektóre po kilkanaście razy) miejscówki. Smacznego!

 

 

Najlepsza pizza w Krakowie – sprawdzone miejsca

Poniższy przewodnik po miejscach serwujących najlepszą pizzę w Krakowie piszę oczywiście dla Was, czytelników bloga, ale również dla moich przyjaciół i znajomych, którzy bardzo często pytają mnie o to, gdzie mogą zjeść dobrą pizzę. Piszę ten artykuł poniekąd też dla samej siebie. Mam kilka ulubionych pizzerii; wiem, gdzie serwują naprawdę zacne placki, ale gdy pada spontaniczny pomysł wyjścia na pizzę to zazwyczaj wybieram te same miejsca, które odwiedzam non stop. 

Wszystkie poniższe pizzerie i restauracje zostały przeze mnie dokładnie sprawdzone. Niektóre po kilka, inne po kilkanaście razy. Możecie być pewni, że zjecie w nich naprawdę najlepszą pizzę w grodzie Kraka. A na koniec mam dla Was mały bonus – dzielę się z Wami sprawdzonymi pizzeriami, które dostarczą Wam pyszną i jakościową pizzę na dowóz! 

Buon appetito! 

 

NOLIO (ul. Krakowska 27)

Jedliście kiedykolwiek prawdziwą pizzę neapolitańską? Nie? No to koniecznie jedźcie do Nea… do Nolio, chciałam powiedzieć. W Neapolu istnieje Associazione Verace Pizza Napoletana, czyli stowarzyszenie, które dba o autentyczność i tradycję wyrobu pizzy neapolitańskiej. Przyznaje ono też certyfikaty pizzeriom, które te dwa warunki spełniają. Pizzeria Nolio oczywiście należy do AVPN i taki certyfikat posiada (n. 584). Poza tym, to miejsce może się pochwalić prawdziwymi ekologicznymi produktami sprowadzanymi specjalnie z Włoch: pomidory San Marzano D.O.P rosnące u stóp Wezuwiusza, Mozzarella di Bufala Campana D.O.P., pistacje z Bronte (najlepsze na świecie) czy oliwa z oliwek Extra Vergine.

W Nolio byłam już nie raz, nie dwa i nie trzy… i na pewno jeszcze nie raz je odwiedzę. Pizza w tym miejscu jest (jak dla mnie) wybitna i najlepsza w Krakowie. Składniki są mega jakościowe, atmosfera iście włoska, a obsługa bardzo profesjonalna. Nie skłamię i nie przesadzę, jeśli napiszę, że w Nolio próbowałam już chyba wszystkich rodzajów pizz. Moimi ulubieńcami niezmiennie pozostają jednak Margherita DOP, Diavola, Cuore della Calabria oraz Tonnara.

TIP: Nolio od kilku lat pozostaje w czołówce krakowskich pizzerii, dlatego jeśli chcecie mieć pewność, że podczas wizyty spróbujecie ich pizz koniecznie zarezerwujcie stolik. Wieczorami i w weekendy do wejścia ustawia się spora kolejka. 

Najlepsza pizza w Krakowie - Nolio.

 

 

N’ Pizza (ul. Rajska 3/lok.2)

N’Pizza to młodsza siostra Nolio serwująca pizzę w stylu neapolitańskim. Powstała z myślą o miejscu, w którym możecie zjeść pyszną pizzę i do tego napić się musującego prosecco.

Jeśli więc macie ochotę na pizzę z Nolio, ale jesteście w okolicach Rynku i wypad na krakowski Kazimierz nie wchodzi w grę, skierujcie się do N’ Pizzy. Tak samo genialne ciasto, wspaniałe składniki i luźna atmosfera. Będziecie zachwyceni! 

Najlepsza pizza w Krakowie - N Pizza

 

 

PIZZERIA 00 (ul. Kalwaryjska 32)

Pizzeria 00 na Starym Podgórzu została okrzyknięta najlepszą pizzerią w Krakowie zanim jeszcze została otwarta! Wszyscy o niej mówili, znajomi polecali, nie pozostało mi nic więcej, jak sprawdzić na własne oczy (a raczej kubki smakowe), czy mają rację. Do 00 udaliśmy się z Kotem pewnego sobotniego wieczoru, bez rezerwacji i… to był błąd, bo lokal nie jest za duży, a dosyć oblegany. Odczekaliśmy swoje i usiedliśmy z menu w ręku.

Karta jest dosyć krótka, ale niech Was to nie zwiedzie. Naprawdę jest z czego wybierać! W przypadku pełnego lokalu na pizzę trzeba trochę poczekać, ale zdecydowanie warto. Pizza w 00 to pizza neapolitańska, ale jest ona jakoś magicznie lżejsza i delikatniejsza. Ciasto jest puszyste, ale cienkie i nie przesadnie wyrośnięte. Czuć, że składniki są oryginalne, włoskie i bardzo jakościowe. 

Na ogromny plus zasługuje fakt, że z 00 wyszliśmy najedzeni, ale nie ociężali i przejedzeni. Lekkie ciasto w połączeniu z mega dobrymi składnikami sprawiają, że tę pizzę można jeść i jeść bez końca. 

Najlepsze pizza w Krakowie - Pizzeria 00

 

 

Miodowy Piecyk (ul. Miodowa 51a)

Jedno z tych miejsc, gdzie pizza (jej smak i jakość) nigdy nie zawodzi. Miodowy Piecyk to pizzeria specjalizująca się w plackach typu neapolitańskiego.

Genialne składniki (jak pomidory San Marzano DOP, mozzarella di Bufala Campana DOP, szynka Culatello, ’Nduja czy chociażby włoskie friarielli), długo dojrzewające ciasto i świetnie wypieczona pizza sprawiają, że można się poczuć jak we Włoszech. Lubię tu wracać, usiąść na huśtawce przy oknie i czekać z niecierpliwością na pierwszy kęs pizzy, który zawsze zabiera mnie w kulinarną podróż do słonecznej Italii. Wam też polecam tak zrobić. Jestem pewna, że nie pożałujecie. 

Najlepsza pizza w Krakowie - Miodowy Piecyk.

 

 

Placek Wolnica (plac Wolnica 2)

Jak nazywa się pizza, którą można zjeść na placu Wolnica? Placek Wolnica! Czyli kolejne miejsce z pizzą neapolitańską, które podbija serca i kubki smakowe krakowian. Placek Wolnica opisuje się jako nowoczesny koncept pizzy neapolitańskiej. Dlaczego nowoczesny? Bo nie jest to typowa restauracja czy pizzeria, a luźne miejsce na nieformalne spotkania ze znajomymi przy świetnej pizzy i kraftowym piwie.

Brzmi nieźle, co? I tak właśnie jest! Wybitne ciasto, świetnej jakości składniki, pizza wypiekana w profesjonalnym piecu, a jej smak zachwyca z każdym kolejnym gryzem. Ja zakochałam się w “plackowym” cieście na pizzę i w genialnym smaku pizzy Margherita (brawa za fantastyczny sos pomidorowy!). 

Najlepsza pizza w Krakowie - Placek Wolnica.

 

 

Trattoria Soprano (ul. św. Anny 7)

Nie lubię zaglądać do “typowych włoskich” trattorii w Polsce, które są prowadzone przez… Polaków. Ale jeśli o Trattorię Soprano chodzi, to już nieco inna bajka. Weszliśmy tutaj kilka dobrych lat temu, całkowicie przypadkiem i tak już zostaliśmy. I zawsze, kiedy tylko mam ochotę na typową pizza romana – rzymską pizzę (chrupiąca, na cienkim i jasnym cieście), przychodzimy tutaj. Jest przyjemnie, we Włoszech powiedzieliby, że rustykalnie, obsługa jest sympatyczna, a pizza – naprawdę w punkt. 

Moją ulubioną pizzą w Trattorii Soprano jest zdecydowanie pizza z kozim serem (kozi ser, konfitura z cebuli i suszone pomidory), którą wybieram prawie za każdym razem. Oprócz niej bardzo lubię też pizzę Diavola, ‘Nduja, Cztery Sery (która zawsze zabiera mnie wspomnieniami do Rzymu) oraz Cztery Pory Roku. Bardzo ciekawe połączenia smakowe i dobre składniki to jest to, czego w Soprano możecie się spodziewać. 

Najlepsza pizza w Krakowie - Trattoria Soprano.

 

 

Corner Pizza (ul. Wiślna 6)

Corner Pizza to niewielki bar w bardzo włoskim stylu znajdujący się na rogu ul. Wiślnej i Gołębiej. Zjecie tu prawdopodobnie najlepszą pizzę na kawałki (rzymska pizza al taglio) w Krakowie. Ich propozycja z ziemniakami i rozmarynem uchodzi już za kultową wśród krakowskich italofilów. 

Warto spróbować jednak każdego rodzaju pizzy, bo każdy jest wyjątkowy i niesamowity w smaku. Ciasto mają tu puszyste i fantastycznie chrupiące, a składniki są najwyższej jakości.

Najlepsza pizza w Krakowie - Corner Pizza.

 

 

Pizzeria Vicenti (ul. Szewska 27)

Pizzeria Vicenti to kolejny bar-pizzeria, który oferuje rzymską pizzę na kawałki. Ja osobiście pierwszy raz pizzę na kawałki (pizza al taglio) odkryłam w Rzymie w 2009 roku, podczas kursu języka włoskiego. Przez miesiąc poznawałam stolicę Włoch od strony mieszkańca i któregoś razu, w jakimś barze niedaleko Watykanu przez przypadek natknęłam się na pizzę na wagę. Niedowierzając, że takie miejsca istnieją, że można poprosić o tyle pizzy, na ile się ma ochotę, wziąć ją do ręki i pójść na spacer, chodziłam po mieście, szukałam barów “pizza al taglio” i próbowałam pizzy na kawałki.

A później wróciłam do Polski i przez długie, długie lata nie mogłam nigdzie znaleźć mojej ulubionej pizzy al taglio znaleźć. Pewnego dnia, przez totalny przypadek, natknęłam się na Pizzerię Vicenti (jeszcze w jej starej lokalizacji, przy Hali Targowej), spróbowałam i smakiem wróciłam do Rzymu. Wiedziałam, że zajrzę tu jeszcze nie raz i tak się stało. 

To tyle mojej osobistej opowieści. Vicenti, jak każde szanujące się miejsce z pizzą na kawałki, oferuje kilka prostych i klasycznych smaków. Pizza wychodzi z pieca na prostokątnych formach. Można zażyczyć sobie kawałek wymarzonej wielkości, a jego cena to 3,50 za 100 gr. Pizza jest chrupiąca, ale jednocześnie delikatna i puszysta. Pyszna salsa pomidorowa i mozzarella plus nienachalne dodatki – to jest jej sekret. 

Jeśli więc chcecie zjeść pyszną włoską pizzę (taką jak w Rzymie), na kawałki, w biegu – wejdźcie do Vicenti. I błagam, nie bądźcie tymi Polakami, którzy widząc 4 blachy pizzy wychodzą bez spróbowania i narzekają: “ale przecież tam nie było nic do zjedzenia”. Bądźcie pizzowo wykształceni (albo chociaż udawajcie).

Pizzeria Vicenti.

 

 

Monkey Business (ul. Brodzińskiego 1) 

Czegoś takiego pewnie nikt się nie spodziewał – że italofilka i miłośniczka (tylko i wyłącznie) włoskiej pizzy doda do swojego zestawienia typową pizzę w stylu chicagowskim. Ja też nie, ale ci z Was, którzy są ze mną od daaawna i obserwują mnie w mediach społecznościowych wiedzą, że Chicago i wszystko co z nim związane jest dla mnie szczególnie ważne i ma w moim sercu osobne miejsce. I dlatego też, kiedy znalazłam miejsce, które robi prawdziwą Chicago Deep Dish Style Pizza wiedziałam, że wejdzie ono do tego zestawienia. 

Jeśli więc znudziły Wam się włoskie placki i chcecie spróbować totalnie nowego sposobu na pizzę to z ręką na sercu polecam Wam Chicago Deep Dish w lokalu Monkey Business, który znajduje się w samym sercu krakowskiego Starego Podgórza. Ale… co to jest ta deep dish pizza? Z klasyczną, włoską łączy ją chyba tylko okrągły kształt. Pizza w stylu chicagowskim jest bowiem pieczona w głębokim naczyniu, charakteryzuje się grubym oraz wysokim ciastem drożdżowym, a prawdziwą rewelacją jest to, że składniki są ułożone na niej odwrotnie niż w jej włoskim odpowiedniku. Na samym spodzie mamy więc ogromną ilość sera mozzarella, następnie układa się na nim dodatki i mięso, a całość pokrywa duża warstwa sosu pomidorowego. 

Chyba nie muszę wspominać, że pizza pochodząca z Chicago to bomba kaloryczna, ale w Monkey Business możecie wziąć mniejszy rozmiar (średnica 25 cm) i zjeść ją we dwoje. My tak zrobiliśmy, a i tak byliśmy najedzeni. Pizza jest obłędna, ciasto jest miękkie i domowe, dodatki przepyszne, a ciągnący się ser robi robotę. Bardzo, ale to bardzo polecam Wam tę pizzę, bo jest to coś nietuzinkowego. Obiecuję, że wyjdziecie stąd zachwyceni. 

 

 

Najlepsza pizza w Krakowie – pizza na dowóz

Kto nie marzył nigdy o idealnej, włoskiej pizzy z bardzo dobrymi składnikami, która przyjedzie do nas do domu i którą możemy zjeść siedząc we własnym łóżku czy na kanapie? Wiadomo, o fantastyczną pizzę na dowóz jest niezwykle trudno. Niektóre dojeżdżają zimne, jedne niedopieczone, a jeszcze inne spalone na wiór lub odparzone. Ja sama długo szukałam pizzy na dowóz, która spełniałaby moje oczekiwania i którą zjadałabym z ogromną ochotą, siedząc w salonie i oglądając Netflixa. Od kilku miesięcy mam takie miejsce, które jeszcze nigdy mnie nie zawiodło. A jest to…

 

La Luna Italian Pizza (ul. Tadeusza Rejtana 13)

Mały lokal na krakowskim Starym Podgórzu oferuje jedynie pizze na wynos lub na dowóz. Ciasto, podobne do tego na napoletanę, jest naprawdę smaczne, dobrze wypieczone i bardzo dobrze znosi dowóz. Również składniki, które pokrywają pizzę są niczego sobie – mozzarella Fior di Latte, ‘Nduja, Salame Spianata czy prosciutto crudo.

Przez te kilka miesięcy od kiedy zamawiamy pizzę Luna przetestowaliśmy już chyba wszystkie propozycje placków, ale naszymi ulubionymi pozostają ‘Nduja, Salame, Salsiccia, Porcini oraz Porro. Każdy smak jest nieco inny, ale każdy trafia w nasze kubki smakowe.

Pizzeria La Luna dowozi w obrębie 4 km, tak więc jeśli mieszkacie na Starym Podgórzu, na Ludwinowie czy na Starych Dębnikach z pewnością zamówicie tę pizzę na dowóz. A jeśli mieszkacie nieco dalej to pamiętajcie, że zawsze istnieje opcja odbioru własnego. 

La Luna Italian Pizza to według nas (póki co) najlepsza pizza w Krakowie na dowóz. Oczywiście ciągle szukam kolejnych zacnych placków w dowozie, które mogłabym Wam polecić. Mam nadzieję, że niebawem pojawi się ich więcej. 

 

 

Oto moja subiektywna lista miejsc, w których zjecie najlepszą pizzę w Krakowie. A może Wy macie jakieś miejsca do polecenia? Gdzie jedliście najlepszą pizzę w Krakowie? Podzielcie się w komentarzach!

 

Zapraszam Was do polubienia strony KingaGajaTravels na Facebooku oraz do śledzenia mojego profilu na Instagramie, gdzie dzielę się z Wami ciekawostkami na temat mojej ukochanej Sycylii i kuchni sycylijskiej. Będzie mi również bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz pod tym wpisem. A jeśli spodobał Ci się ten artykuł to koniecznie udostępnij go innym! Grazie!♥

 

Zobacz także: 

Kraków z lotu ptaka, czyli krakowskie tarasy widokowe